3 πράγματα οφείλουν να προσέχουν οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση όταν θέλουν να κάνουν σeξ

December 31, 2019


Η κοινωνία κατάφερε επιτέλους να αναγνωρίσει τα γυναικεία «θέλω», αλλά και τις μεγάλες ικανότητες του γυναικείου φύλου.Έκπληκτοι οι άνδρες παρακολούθησαν και κατέγραψαν τις αλλαγές στη γυναικεία συμπε…Ο εικοστός αιώνας δίκαια θεωρήθηκε ως ο αιώνας της γυναικείας σeξουαλικότητας.

Η κοινωνία κατάφερε επιτέλους να αναγνωρίσει τα γυναικεία «θέλω», αλλά και τις μεγάλες ικανότητες του γυναικείου φύλου.

Γράφει ο Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σeξολόγος Ζήσης Παπαθανασίου

Έκπληκτοι οι άνδρες παρακολούθησαν και κατέγραψαν τις αλλαγές στη γυναικεία συμπεριφορά, την ανεξαρτοποίηση της γυναίκας, την έξοδό της στους χώρους εργασίας και τη διεκδίκηση της σeξουαλικότητας με βάση το γυναικείο βιολογικό ρολόι και τον συναισθηματικό τους κόσμο.

Οι κατακτήσεις αυτές μεγάλωσαν όμως, τις αποστάσεις και τόνισαν περισσότερο τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Για τους καλοπροαίρετους άνδρες η διαφορετικότητα αυτή αποτέλεσε ελκυστικό σημείο διαπραγμάτευσης, ενώ για τους παραδοσιακά αμετακίνητους αποτέλεσε μόνιμο σημείο τριβής και συγκρούσεων.

Τα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση

Μέσα σε αυτή την ξέφρενη πορεία των γυναικείων κατακτήσεων, τα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση παραμένουν πάντα μια δύσκολη ηλικιακή φάση που συχνά προβληματίζει τις γυναίκες και διαταράσσει την ερωτiκή και συναισθηματική ζωή τους. Η Σeξολογία κατέγραψε σε ποσοστά τις αλλαγές στη σeξουαλική ζωή της γυναίκας, ορίζοντας σε 20% την ελάττωση της ερωτiκής επιθυμίας και της έντασης του οpγασμού μετά την εμμηνόπαυση.

Η σχετικά μικρή απώλεια ικανοποίησης θα επέτρεπε κανονικά μια καλή σeξουαλική ζωή, αν δεν υπήρχαν τα τοπικά φαινόμενα γήρανσης του κόλπου, που εκδηλώνονται με φαινόμενα ατροφίας, σμίκρυνσης και λέπτυνσης του επιθηλίου, κάψιμο και άλλες τοπικές ενοχλήσεις. Η σeξουαλική επαφή γίνεται τελικά ενοχλητική ή επώδυνη, στοιχεία τα οποία οδηγούν σταδιακά σε παραίτηση από το σeξ και ελάττωση της επιθυμίας.

Τα φαινόμενα αυτά εγκαθίστανται ένα έως πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι η έντασή τους διαφέρει πολύ από γυναίκα σε γυναίκα. Πρέπει επίσης, να τονιστεί ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών οι αλλαγές αυτές εγκαθίστανται αρκετά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Φαίνεται ότι όσες γυναίκες είχαν μια άριστη σeξουαλική ζωή πριν από την εμμηνόπαυση συνεχίζουν να ζουν ερωτiκά το ίδιο καλά και μετά το τέλος της περιόδου.

Οι γυναίκες με αραιές επαφές ή κακή σeξουαλική ζωή

Φαίνεται ακόμα, ότι γυναίκες με αραιές επαφές ή κακή σeξουαλική ζωή έχουν μεγαλύτερα προβλήματα στο σeξ. Άγνωστο είναι το γιατί ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα (εξάψεις, εφιδρώσεις, αϋπνίες, εκνευρισμό, διαταραχές του ψυχισμού), ενώ άλλες ελάχιστα ή και μικρής διάρκειας. Οι επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών συνδέουν την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων με το ερωτiκό παρελθόν της γυναίκας.

Γυναίκες που βίωσαν θετικά τουλάχιστον έναν μεγάλο έρωτα, γυναίκες συναισθηματικά γεμάτες από τη συντροφική τους σχέση, γυναίκες χωρίς ψυχολογικά προβλήματα και με καλή σχέση με τον εαυτό τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώσουν ήπια την εμμηνόπαυση. Είναι γνωστό πάντως, εδώ και μερικές δεκαετίες ότι οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση δημιουργούν τις αρνητικές επιπτώσεις στη σeξουαλικότητα.

Τα 3 πράγματα που οφείλουν να προσέχουν οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση

Παράλληλα, οι αλλαγές στον κόλπο σχετίζονται άμεσα με τις ορμονικές αλλαγές. Εκείνο όμως, που τονίζεται τα τελευταία χρόνια με έμφαση, είναι η ανάγκη έγκαιρης βοήθειας για τις τοπικές αλλαγές στον κόλπο. Η φροντίδα αυτή μάλιστα θα πρέπει να είναι το ίδιο έντονη με τη φροντίδα που δίνουν οι γυναίκες στην εξωτερική τους εμφάνιση. Η ιατρική βοήθεια όσον αφορά στη λειτουργικότητα του κόλπου μπορεί σχηματικά να καθοριστεί σε τρία επίπεδα: το πρώτο επίπεδο αφορά κανόνες υγιεινής, τακτική σeξουαλική επαφή και χρήση ειδικών λιπαντικών ουσιών.

Σημαντικό στοιχείο είναι η αποφυγή βιαστικών σeξουαλικών επαφών, δεδομένου ότι ο χρόνος από την αρχή της σeξουαλικής διέγερσης μέχρι τη φυσιολογική ύγρανση του κόλπου αυξάνεται σημαντικά κατά την εμμηνόπαυση. Το δεύτερο επίπεδο αφορά τη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, η χρήση των οποίων διατηρεί τον κόλπο σε άριστη κατάσταση.

Τα φάρμακα αυτά καλό είναι να χρησιμοποιούνται μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την εμμηνόπαυση. Το τρίτο επίπεδο είναι η χρησιμοποίηση τοπικών ορμονικών σκευασμάτων στον κόλπο μαζί με λιπαντικά, για τις γυναίκες που είναι σε φάση ατροφίας του κόλπου, μερικά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Ελληνικό Σeξολογικό Ινστιτούτο
[email protected]εxmedic.gr

boro.gr

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.