7 συμπεριφορές ενός ενήλικα που μαρτυρούν ότι έχει ψυχικά τραύματα από την παιδική του ηλικία

December 8, 2019


Τα παιδικά τραύματα είναι τόσο βαθιά χαραγμένα στη ψυχή μας, που μπορούν να οδηγήσουν τον ενήλικα σε σημαντικά αδιέξοδα και προβλήματα.Σύμφωνα με τη ψυχολογία, υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που φανε…



Τα παιδικά τραύματα είναι τόσο βαθιά χαραγμένα στη ψυχή μας, που μπορούν να οδηγήσουν τον ενήλικα σε σημαντικά αδιέξοδα και προβλήματα.

Σύμφωνα με τη ψυχολογία, υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που φανερώνουν ότι ένας ενήλικας έχει παιδικά τραύματα.

Οι πρώτες εμπειρίες της ζωής μας -τότε που θα έπρεπε να ζούμε με ασφάλεια και ισορροπία- είναι καθοριστικές για την ενήλικη ζωή μας, όταν είναι επώδυνες.

Η σωματική βία, οι σeξουαλικές παρενοχλήσεις, η ταπείνωση, η φτώχεια, η αδικία, η απόρριψη ή η εγκατάλειψη είναι μερικές μόνο απ’ τις άσχημες εμπειρίες, με τις οποίες μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη μια παιδική ψυχή.

Τα τραύματα αυτά, που έχουν γίνει κομμάτι του εαυτό μας, βγάζουν ρίζες και τρυπώνουν όλο και πιο βαθιά όσο τα αγνοούμε. Συνεπώς, πρέπει να εντοπίσουμε τις συμπεριφορές και τους φόβους που συνδέονται με την παιδική μας ηλικία, προκειμένου, μετά τη διάγνωση, να έρθει κι η σειρά της θεραπείας.

Παιδικά τραύματα: Φόβος δέσμευσης

Αν οι γονείς ή οι άνθρωποι του στενού σας οικογενειακού περιβάλλοντος ήταν απορριπτικοί ή δεν ανταποκρίνονταν στις παιδικές σας ανάγκες, είναι απόλυτα λογικό να θέλετε ενδόμυχα να αποφύγετε στενές σχέσεις με ανθρώπους ή να κρατάτε τον ερωτiκό σας σύντροφο σε απόσταση. Μπορεί να κρατάτε μυστικά, να κρύβετε τα αισθήματά σας και να αγχώνεστε όταν οι άλλοι δείχνουν ανοιχτά πώς νιώθουν.

Παιδικά τραύματα: Προβλήματα εμπιστοσύνης

Όταν ένα άτομο έχει βιώσει κακοποίηση, ταπείνωση ή απόρριψη ως παιδί, είναι λογικό να αναπτύξει ισχυρές άμυνες προκειμένου να μην πληγωθεί ξανά. Έτσι, το παιδικό τραύμα μπορεί να μεταφραστεί σε δυσκολία εμπιστοσύνης και απομονωτικές τάσεις.

Παιδικά τραύματα: Φόβος απόρριψης

Αν το οικογενειακό περιβάλλον, το σχολείο ή οι παρέες ενός παιδιού δεν του πρόσφεραν ποτέ το αίσθημα της αποδοχής και της άνευ όρων αγάπης, τότε είναι λογικό μεγαλώνοντας να νιώθει ανασφάλεια και να δυσκολεύεται να αγαπήσει τον εαυτό του. Γίνεται έτσι ένας ενήλικας που αυτο-υποβαθμίζεται, δειλός και απομονωμένος απ’ τον κοινωνικό ιστό, προκειμένου να μην βιώσει ξανά ό,τι επιβεβαιώνει την (λανθασμένη) εκτίμηση για τον εαυτό του.

Παιδικά τραύματα: Φόβος εγκατάλειψης

Ένα παιδί που οι γονείς ή το οικογενειακό του περιβάλλον το φρόντιζαν πλημμελώς, που βίωσε στερήσεις, μοναξιά ή εγκατάλειψη, μπορεί μοιραία να εξελιχθεί σ’ έναν ενήλικα που φοβάται διαρκώς ότι θα τον εγκαταλείψουν. Μπορεί να χωρίζουν με κάποιον πριν τους χωρίσει αυτός, να έχουν τάσεις προσκόλλησης ή να αλλάζουν συχνά δουλειές.

Παιδικά τραύματα: Δυσκολία διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων

Μπορεί να νιώθετε συχνά ότι πλημμυρίζετε από άγχος ή θυμό, να μην μπορείτε να διαχειριστείτε τον εκνευρισμό ή τη λύπη σας και να έχετε την τάση να αντιδράτε συχνά ιδιαίτερα έντονα. Οι φίλοι σας, μπορεί να σας λένε συχνά ότι φέρεστε σαν παιδί κι αυτό μπορεί, σύμφωνα με ειδικούς, να οφείλεται στην τάση σας να «παλινδρομείτε» αναπαράγοντας παιδικές συμπεριφορές.

Παιδικά τραύματα: Αυστηρότητα, κυνισμός, ματαιότητα

Αν μεγαλώσετε σε ένα περιβάλλον άδικο, αυστηρό και απαιτητικό, όπου οι φροντιστές έσπευδαν πάντα να επισημάνουν τα ελαττώματα αντί για τα προτερήματά σας και τα «μη» έδιναν κι έπαιρναν, τότε είναι ιδιαίτερα πιθανό να εξελιχθήκατε σε έναν ενήλικα απόλυτο, κυνικό και τελειομανή. Τα παιδιά που αδικήθηκαν γίνονται ενίοτε ενήλικες με έντονο το αίσθημα της ματαιότητας.

Παιδικά τραύματα: Σώμα και πνεύμα αντιδρούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, μέρη και καταστάσεις

Μία «καταπιεσμένη παιδική μνήμη» -όπως ένα περιστατικό βίας, εγκατάλειψης ή σeξουαλικής παρενόχλησης- μπορεί να οδηγήσει σε έντονες συναισθηματικά αντιδράσεις απέναντι σε άτομα που θυμίζουν στον ενήλικα το τραυματικό περιστατικό των παιδικών του χρόνων.

Είναι ο συναγερμός του σώματος και του πνεύματος που ξυπνάει και χτυπάει όταν κάτι ανακαλεί στη μνήμη του τραυματισμένου ενήλικα τις παλιές, κακές μέρες. Αντίστοιχα έντονη αντίδραση μπορεί να υπάρχει και ενόψει ενός μέρους, μιας μυρωδιάς, ενός ήχου κ.λπ.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.