7 + 1 συμβουλές για ζευγάρια που δίνουν οι θεραπευτές σχέσεων

October 15, 2022


Το άγχος της πανδημίας έχει φέρει πολλά ζευγάρια κοντά, αναφέρει η Vagdevi Meunier, Psy.D., master trainer για το Gottman Institute και αδειούχος κλινική ψυχολόγος στο Centre for Relationships στο Austin.Παράλληλα, διαβάστε εδώ την έρευνα που μιλά για αυξημένο κίνδυνος ψυχικών διαταραχών ακόμη κι έναν χρόνο μετά από λοίμωξη Covid-19.Και καλά για αυτούς. Για εμάς τους υπόλοιπους που δυσκολευόμαστε …

...με τις σχέσεις αυτή τη στιγμή, το SELF μίλησε με τρεις θεραπευτές ζευγαριών για τις συμβουλές που δίνουν τακτικά αυτές τις μέρες. Αυτές δεν είναι σε καμία περίπτωση οι μόνες συμβουλές που μπορεί να ενισχύσουν τη σχέση σας αυτή τη στιγμή, αλλά είναι αυτές που οι θεραπευτές βρίσκουν...

Το άγχος της πανδημίας έχει φέρει πολλά ζευγάρια κοντά, αναφέρει η Vagdevi Meunier, Psy.D., master trainer για το Gottman Institute και αδειούχος κλινική ψυχολόγος στο Centre for Relationships στο Austin.

Παράλληλα, διαβάστε εδώ την έρευνα που μιλά για αυξημένο κίνδυνος ψυχικών διαταραχών ακόμη κι έναν χρόνο μετά από λοίμωξη Covid-19.

Και καλά για αυτούς. Για εμάς τους υπόλοιπους που δυσκολευόμαστε με τις σχέσεις αυτή τη στιγμή, το SELF μίλησε με τρεις θεραπευτές ζευγαριών για τις συμβουλές που δίνουν τακτικά αυτές τις μέρες. Αυτές δεν είναι σε καμία περίπτωση οι μόνες συμβουλές που μπορεί να ενισχύσουν τη σχέση σας αυτή τη στιγμή, αλλά είναι αυτές που οι θεραπευτές βρίσκουν τον εαυτό τους να δίνουν ξανά και ξανά. Ακόμα και αν βρίσκεστε σε μια σχέση που ευδοκιμεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτές οι συμβουλές μπορεί να κάνουν τα πράγματα ακόμα καλύτερα.

Η μεγαλύτερη συμβουλή είναι να επικοινωνείτε

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για συναισθήματα για την πανδημία. Η πανδημία έχει επιπτώσεις σε σχεδόν κάθε μέρος της ζωής μας, είτε την αντιμετωπίζετε σχετικά καλά είτε αισθάνεστε εντελώς χαμένοι. Επομένως, ως ζευγάρι, πρέπει να μιλήσετε για τα συναισθήματα που προκαλεί η πανδημία, λέει ο Robert Allan, Ph.D., LMFT, συναισθηματικά εστιασμένος εκπαιδευτής θεραπείας και επίκουρος καθηγητής θεραπείας ζεύγους και οικογένειας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Ντένβερ.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Allan δίνει έμφαση στην επικοινωνία των συναισθημάτων που προκαλεί η πανδημία. Ψάξτε βαθύτερα για να προσδιορίσετε τα συναισθήματα σας και στη συνέχεια μιλήστε για αυτά. Αυτό το επίπεδο ευπάθειας και κατανόησης μπορεί να δημιουργήσει μια πραγματική αίσθηση ασφάλειας στη σχέση σας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουμε.

Τα ζευγάρια μπορούν να αφιερώσουν αυτόν τον χρόνο για να γνωριστούν βαθύτερα και με άλλους τρόπους, λέει ο Allan, όπως να μάθουν περισσότερα για τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα του άλλου, συναισθήματα που σχετίζονται με την ανανεωμένη κατακραυγή για φυλετική δικαιοσύνη, συμπάθειες και αντιπάθειες στις σχέσεις και τα όνειρά για το μέλλον.

 7 + 1 συμβουλές για ζευγάρια που δίνουν οι θεραπευτές σχέσεων

Προσπαθήστε να μείνετε στο παρόν, ειδικά όταν λέτε ανησυχίες για τη σχέση

Ο Meunier λέει ότι οι καβγάδες συχνά ξεκινούν επειδή τα παράπονα αναφέρονται στο μέλλον ή στο παρελθόν, όπως αν κοιτάξεις τα πιάτα και σκέφτεσαι: “Αυτή είναι η 10η φορά που αναγκάστηκα να πλύνω πιάτα αυτήν την εβδομάδα!” Ακολουθεί λογομαχία ή τουλάχιστον δυσαρέσκεια.

«Αυτό το πρόβλημα φαίνεται μεγαλύτερο, αλλά είναι μεγαλύτερο επειδή αφορά το παρελθόν», λέει ο Meunier.

Αντίθετα, προσπαθήστε να εστιάσετε στο παρόν: «Ε, άφησες τα πιάτα στο νεροχύτη, μπορείς να τα καθαρίσεις;»

Θέστε όρια γύρω από τα προληπτικά μέτρα για τον COVID-19

Η Laurel Steinberg, Ph.D., ψυχοθεραπεύτρια και επίκουρη καθηγήτρια σeξολογίας στην Αμερικανική Ακαδημία Κλινικών Σeξολόγων, προτείνει να ορίσετε βασικούς κανόνες για το πως αισθάνεστε άνετα όσον αφορά τους κινδύνους COVID-19.

 7 + 1 συμβουλές για ζευγάρια που δίνουν οι θεραπευτές σχέσεων

Προσπαθήστε να βρείτε έναν «κανονικό» ρυθμό αν μπορείτε

Εντάξει, σαφώς τίποτα δεν είναι φυσιολογικό. Αλλά το να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες «κανονικές» συνήθειες που σας βοήθησαν να αισθάνεστε καλά σε περιόδους προ πανδημίας είναι το κλειδί. Η Steinberg συνιστά πράγματα όπως να συνεχίσετε τις «ρομαντικές περιπέτειες» (ερμηνεύστε το όπως σας αρέσει), να ασκηθείτε, να βγαίνετε μαζί σε εξωτερικούς χώρους και να προστατεύσετε μαζί τον χρόνο εκτός εργασίας.

Να έχετε επίγνωση της χρήσης αλκοόλ

Ενώ το αλκοόλ μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χαλαρώσετε ή να μουδιάσει τα συναισθήματά σας, ο Allan λέει ότι με την πάροδο του χρόνου επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία, η οποία καταλήγει να επηρεάζει τις σχέσεις.

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Psychology of Addictive Behaviors παρακολούθησε 634 νιόπαντρα ζευγάρια για εννέα χρόνια και διαπίστωσε ότι το 50% αυτών των ζευγαριών χώρισαν όταν ο ένας σύντροφος έπινε πολύ. Υπήρχαν διάφοροι μεθοδολογικοί περιορισμοί στη μελέτη (όπως οι ερευνητές που υπέθεσαν ότι ένα ζευγάρι ήταν ακόμα παντρεμένο αν δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει την παρακολούθηση) και, προφανώς, πολλοί άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο όταν καθορίζεται πώς μπορεί να επηρεάσει το αλκοόλ τη σχέση σας. Ωστόσο, δεν βλάπτει να κάνετε έναν απολογισμό του πόσο συχνά πίνετε και αναζητήσετε άλλους τρόπους για να το αντιμετωπίσετε εάν είναι απαραίτητο.

Πηγή: self.com

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.