Αυτή η κίνηση προκαλεί εθισμό στο κινητό σου

May 1, 2021


Κινητό: Μπορεί να νομίζεις ότι είναι κάτι απλό αλλά μια κίνηση που κάνουμε όλοι, προκαλεί εθισμό στο κινητό σου. Τι έδειξε έρευνα και τι λένε ειδικοί; Καθημερινά κοιτάμε 214 φορές μέσα στη μέρα το κιν…Κινητό: Μπορεί να νομίζεις ότι είναι κάτι απλό αλλά μια κίνηση που κάνουμε όλοι, προκαλεί εθισμό στο κινητό σου. Τι έδειξε έρευνα και τι λένε ειδικοί; Καθημερινά κοιτάμε 214 φορές μέσα στη μέρα το κινητό μας, δηλαδή περίπου 1.500 φορές την εβδομάδα.

Αυτή η καθημερινή συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει από διάσπαση προσοχής, άγχος και φόβο… μέχρι εθισμό. Η κατάχρηση των smartphones βλάπτει σοβαρά την υγεία μας επισημαίνουν οι ειδικοί. Σε πρόσφατη μελέτη οι επιστήμονες χαρακτήρισαν την κατάσταση ως «digital burnout».

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος για multitasking, ενώ όταν είναι μονίμως απασχολημένος με κάτι δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τα υπόλοιπα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Παράλληλα δείτε πώς με τη βοήθεια του κρεμμυδιού μπορείτε να φορτίσετε το κινητό σας.

Αυτή η κίνηση προκαλεί εθισμό στο κινητό σου

Σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου Baylor που δημοσιεύτηκε στο Journal of Behavioral, βρέθηκε ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν εθισμό, που καθοδηγείται από τον υλισμό και την παρορμητικότητα, ενώ μπορεί να συγκριθεί με παθολογικές συμπεριφορές κατανάλωσης, όπως η καταναγκαστική αγορά προϊόντων, η κατάχρηση πιστωτικής κάρτας…

Οι James Roberts, Ph.D. και Ben H. Williams, καθηγητές Μάρκετινγκ στο Hankamer School of Business του Baylor και στο Seton Hall University, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι:

  • Τα κινητά τηλέφωνα είναι ένα μέρος της καταναλωτικής κουλτούρας μας
  • Η χρήση των κινητών τηλεφώνων δημιουργεί ένα παράδοξο, καθώς την ίδια στιγμή που παρέχουν πλήρη ελευθερία στους χρήστες τους, τους υποδουλώνουν κιόλας
  • Τα ευρήματά είναι εκπληκτικά και αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη εθισμού είναι μία εντελώς ρεαλιστική πιθανότητα όταν μιλάμε για τα κινητά τηλέφωνα. Δεν είναι απλώς ένα εργαλείο των καταναλωτών, αλλά χρησιμοποιούνται ως σύμβολο κύρους. Έχει φανεί επίσης ότι διαβρώνουν τις προσωπικές μας σχέσεις.
  • Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός τελετουργικού καταναλωτικού τρόπου επίδειξης.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.