Μαζί για πάντα; Αυτό είναι το μυστικό της μακροχρόνιας σχέσης

February 20, 2022


Θα μπορούσε να αποτελεί όρο σε προγαμιαίο συμβόλαιο, αν και θα στερούνταν κομμάτι του αυθορμητισμού του. Ίσως πάλι να συμπεριλαμβανόταν στους όρκους αιώνιας αγάπης ή να ήταν η συμβουλή της γιαγιάς «αυ…

...τόν που σε κάνει να γελάς, αυτόν και να επιλέξεις».Η συνεκτική ύλη σε μια σχέση, σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που συμπεριέλαβε περισσότερα από 150 ζευγάρια σε πολυετείς σχέσεις από το 1989 ήδη, είναι το γέλιο. Οι άνθρωποι που γελούσαν περισσότερο...

Θα μπορούσε να αποτελεί όρο σε προγαμιαίο συμβόλαιο, αν και θα στερούνταν κομμάτι του αυθορμητισμού του. Ίσως πάλι να συμπεριλαμβανόταν στους όρκους αιώνιας αγάπης ή να ήταν η συμβουλή της γιαγιάς «αυτόν που σε κάνει να γελάς, αυτόν και να επιλέξεις».

Η συνεκτική ύλη σε μια σχέση, σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που συμπεριέλαβε περισσότερα από 150 ζευγάρια σε πολυετείς σχέσεις από το 1989 ήδη, είναι το γέλιο. Οι άνθρωποι που γελούσαν περισσότερο στο πλαίσιο της σχέσης τους δήλωναν περισσότερο ικανοποιημένοι.

Σε ένα από τα πειράματα της μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας, Robert Levenson, τα ζεύγη των συμμετεχόντων κλήθηκαν να συζητήσουν κάποιο πρόβλημα ή μια διαφωνία στη σχέση τους ενόσω βιντεοσκοπούνταν και ο πολύγραφος κατέγραφε διάφορες φυσιολογικές και ψυχολογικές αποκρίσεις τους.

Πράγματι, το γέλιο αποδείχθηκε καταπραϋντικό κατά της αγχωτικής και έντονης συζήτησης, οδηγώντας σε πιο θετικά και ευχάριστα συναισθήματα τους συντρόφους.

ζευγάρια-1

Η καθηγήτρια Γνωστικών Νευροεπιστημών, Sophie Scott, από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, σχολίασε: «Παρατηρείς ότι ενώ το άγχος κάνει την εμφάνισή του, τα ζευγάρια που το αντιμετωπίζουν με γέλιο όχι μόνο ανακουφίζονται από την αρνητική επίδρασή του αλλά καταλήγουν να είναι και πιο ευτυχισμένα στη σχέσης τους». Σύμφωνα με την καθηγήτρια που δεν συμμετείχε στην έρευνα, το γέλιο δεν αποτελεί κάποιο «μαγικό ξόρκι» παρά αποτελεί την ένδειξη μιας σχέσης όπου τα εμπλεκόμενα μέλη, οι σύντροφοι, επιλέγουν να το χρησιμοποιούν ως ένα διαπραγματευτικό εργαλείο που βοηθά στη συνεννόηση.

Το γέλιο αναδεικνύεται σε ισχυρή «κόλλα» στις σχέσεις ανεξαρτήτως ηλικίας. Απουσία αυτής της αυθόρμητης αντίδρασης του οργανισμού έχει συνδεθεί με μειωμένη σeξουαλική δραστηριότητα σε ηλικιωμένα ζευγάρια. Επιπλέον, ενώ η εδραιωμένη αντίληψη θέλει τις γυναίκες να γοητεύονται από το χιούμορ του συντρόφου, παλαιότερη ανάλυση δέκα μελετών με περισσότερους από 2.100 ανθρώπους σε μακροχρόνιες σχέσεις, από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, είχε διαπιστώσει ότι οι άνδρες με συντρόφους που έκαναν περισσότερα αστεία δήλωναν σημαντικά πιο ικανοποιημένοι συγκριτικά με τις συντρόφους αστείων ανδρών.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.