Πτώση Phantom στην Ανδραβίδα: «Είδα μία έκρηξη, μία φωτιά στη θάλασσα» – Συγκλονιστική μαρτυρία για τη συντριβή του F-4 (Video)

January 31, 2023


Πτώση Phantom στην Ανδραβίδα: Την τραγωδία με τα μάτια του είδε ο κυβερνήτης του δεύτερου F4–Phantom, το οποίο πετούσε στην άσκηση μαζί με αυτό που συνετρίβη νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας (30/1/2023), με τον συγκυβερνήτη υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα να έχει βρεθεί ήδη νεκρός. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει σαφή τα αίτια της τραγωδίας, ενώ ποικίλλουν τα σενάρια.Τα μαχητικά αεροσκάφ…

...η F-4 Phantom που σηκώθηκαν από την 177 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας, πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές ασκήσεις σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος, «μηδενίζοντας» σχεδόν τα περιθώρια αντίδρασης των χειριστών σε περίπτωση λάθους. Οι πιλότοι του πρώτου αεροσκάφους αντιλήφθηκαν ότι κάτι «πάει...

Πτώση Phantom στην Ανδραβίδα: Την τραγωδία με τα μάτια του είδε ο κυβερνήτης του δεύτερου F4–Phantom, το οποίο πετούσε στην άσκηση μαζί με αυτό που συνετρίβη νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας (30/1/2023), με τον συγκυβερνήτη υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα να έχει βρεθεί ήδη νεκρός. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει σαφή τα αίτια της τραγωδίας, ενώ ποικίλλουν τα σενάρια.

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-4 Phantom που σηκώθηκαν από την 177 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας, πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές ασκήσεις σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος, «μηδενίζοντας» σχεδόν τα περιθώρια αντίδρασης των χειριστών σε περίπτωση λάθους. Οι πιλότοι του πρώτου αεροσκάφους αντιλήφθηκαν ότι κάτι «πάει στραβά» με το δεύτερο Phantom και ειδοποίησαν άμεσα τον πύργο ελέγχου.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο κυβερνήτης του F-4 Phantom (ήταν το νο1) είδε με τα μάτια του τη συντριβή του μοιραίου μαχητικού.

«Στη διάρκεια μιας παρατεταμένης στροφής κι ενώ πετούσαμε σε ύψος 300 ποδών περίπου, γύρισα το κεφάλι μου να δω τον No2, αλλά δεν τον είδα. Ξανακοίταξα προς τα κάτω και είδα μια έκρηξη, μια φωτιά στη θάλασσα», δήλωσε ο πιλότος του 1ου αεροσκάφους στους συναδέλφους του μόλις προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Κώστας Συμεωνίδης.

Η άσκηση που πραγματοποιούσε το ζεύγος των μαχητικών, ήταν μια δύσκολη άσκηση χαμηλών τακτικών στροφών, που συνήθως γίνεται σε ύψος ως 100 μέτρων. Στην άσκηση αυτή με τις πτήσεις και τους ελιγμούς σε χαμηλό υψόμετρο, οι πιλότοι των αεροσκαφών προσπαθούν να αποφύγουν τα εχθρικά ραντάρ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.